SSL / HTTPS Hatası Adım Adım Nasıl Giderilir (Çözüm Rehberi)

Arama motoru site sıralaması kriterleri açısından “SSL” bir web sitesinin olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Bir WordPress web sitesi içinde “HTTPS” SEO açısından önemli bir rol oynamaktadır.

Özellikle url yapısı eski HTTP olan kullanıcılar, WordPress sitesini HTTPS’ye taşırken bazen hiç beklenilmeyen hataları yaşayabilir. Mevcut olan web sitenizi SSL’e taşıdınız ve hata yaşıyorsanız. Hiç merak etmeyin, bu kılavuz niteliğindeki SSL/HTTPS çözüm rehberi sayesinde şanslı olduğunuzu düşüneceksiniz.

SSL Nedir?

Bir web sitesini ve kullanıcılarını koruyan güvenlik sistemi veya duvarı olarak kısaca tanımlayabiliriz.

SSL / HTTPS Neden Önemlidir?

Web sitesi üzerinden gönderilen hassas bilgileri şifreli tutmaktır, böylece yalnızca hedeflenen kullanıcı erişebilir.

WordPress Web Sitesi İçin Neden SSL Kullanılmalı?

SSL/HTTPS, wordpress web sitenizin sunucusu ile kullanıcıların tarayıcısı arasındaki bağlantıyı koruyan önemli bir şifreleme yöntemidir. Bu, güvenlik duvarı hacker diğer adı ile bilgisayar korsanlarında site sunucu bağlantısına erişimini zorlaştırır. Her web sitesi için benzersiz SSL sertifikası tanımlanır.

  1. SSL, web sitesi verilerini korur
  2. SSL, web sitesi için kimlik doğrulamadır
  3. SSL, kullanıcılara güven verir
  4. SSL, arama motoru sonuç sayfası (SERP’ler) de daha iyi site sıralaması almanızı sağlar
  5. SSL, PCI / DSS gereksinimlerini karşılamanıza yardımcı olur

WordPress sitede SSL / HTTPS hataları ve sıkça yaşanan sorunları nasıl düzeltebileceğine gelin birlikte bakalım.

NET::ERR_CERT_INVALID hatası nasıl düzeltilir?

net::err_cert_invalid hata mesajını genellikle Google arama motoru göstermektedir. Diğer arama motorları genellikle daha farklı hata mesajı ekranı gösterir. Bu mesajın amacı sitenizin güvenilir olmadığını kullanıcıya göstermektir.

Örneğin; sitenize erişmek isteyen kullanıcı Google chrome kullanıyor ise sitenizin SSL sertifikasını kabul etmediğinde bu uyarı ekranını gösterir. Bunun bir kaç nedeni bulunmaktadır.

  • SSL / HTTPS sertifikanızın süresi dolmuş olabilir
  • SSL sertifikanız başka bir alan adına tanımlanmış olabilir ( Yukarıda bahsetmiştim, her alan adı için benzersizdir)
  • SSL sertifikası türü tarayıcı tarafından tanınmıyor olabilir

SSL sertifikası ilk defa kurmak veya yeniden edinmek için web sitesi barındırma hizmeti aldığınız firmanızdan ücretli veya ücretsiz talep edebilirsiniz. SSL sertifikanızı manuel olarak kendiniz yüklediyseniz, sorunlarınız için barındırma firmanızdan destek isteyebilirsiniz.

HTTP > HTTPS’e Geçtikten Sonra Yönlendirme Hatası Alma

HTTPS’e geçtiğinizde wordPress sitenizde çok fazla yönlendirme alıyorsanız, wp-config.php dosyanızın içerisinde bulunan aşağıdaki kodu dosyanızda zorlaması için düzeltin.

1
define('FORCE_SSL_ADMIN', true);

Eğer ki dosyanızın içerisinde yukarıdaki kodu bulamıyorsanız, şimdi aşağıdaki belirteceğim şekilde üste gelecek şekilde kopyalayıp – yapıştırın.

1
2
3
4
5
6
define('FORCE_SSL_ADMIN', true);
// in some setups HTTP_X_FORWARDED_PROTO might contain
// a comma-separated list e.g. http,https
// so check for https existence
if (strpos($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_PROTO'], 'https') !== false)
       $_SERVER['HTTPS']='on';

WordPress’i HTTP’den HTTPS’ye Taşıdıktan Sonra Karışık İçerik Hataları Düzeltme

HTTP olan WordPress sitenizi HTTPS’e taşıdıktan sonra karışık içerik hatasını düzeltmenin 2  yolu bulunmaktadır. Bu iki yolu da sizlerle paylaşacağım, bir tanesini yeni başlayanlar için özellikle öneririm.

  • WP Karışık İçerik Hatalarını Manuel Düzeltebilirsiniz. (Performans Odaklı) Önerilen
  • WP Karışık İçerik Hatalarını Eklenti ile Otomatik Düzeltebilirsiniz. (Yeni Başlayanlar İçin) Önerilen

WP Karışık İçerik Hatalarını Manuel Düzeltebilirsiniz

Daha iyi sonuç ve performans almak için karışık içerik hatalarını kendinizin düzeltmesini tavsiye ederim. Fakat yeni başlayanlar, yapamam endişeniz var diyorsanız  ikinci önerim olan eklenti ile düzeltebilirsiniz.

Gelin manuel olarak karışık içerik hatasını nasıl düzeltebilirsiniz, inceleyelim.

Öncelikle HTTPS ayarlarınızı wordpress içerik yönetim panelinden ayarlar > genel > WordPress adresi (URL) – Site Url kısmını kontrol edelim.

HTTP olan ayarlarınızı HTTPS olarak ayarlayın ve kaydet diyerek değiştirin. Sonrasında hala karışık içerik hata sorunu yaşayamaya devam ediyorum, diyorsanız. Daha sonrasında ise veritabanındaki HTTP olan URL’leri bularak HTTPS yapmanız gerekir. Bu konuda bilgim yok ve hata yapmamak yada karıştırmak istemiyorum, derseniz ise site barındırma firmanızdan bu konuda destek de talep edebilirsiniz.

Veritabanında url https değiştirmenin daha pratik bir diğer yolu ise, eklentiler kısmından “Better Search Replace” eklentisini kurabilirsiniz. Eklentiyi etkinleştirdikten sonra araçlar >Better Search Replace seçiyorsunuz. Aşağıdaki gibi ekran gelecek karşınıza bu ekranda (search for yada ARA) 1. kısma site adınızı http://mustafabarak.com yazın >  (replace with yani şununla değiştir) 2.kısma ise https://mustafabarak.com yazın ve tamamlayın.

Better Search Replace, eklentisi şimdi WordPress veritabanındaki tüm HTTP olan URL yapınızı HTTPS olarak değiştirecektir.

WP Karışık İçerik Hatalarını SSL Eklentisi ile Düzeltme

Burada öncelikle eklentiyi kurmadan önce mutlaka bir siteniz SSL sertifikası var mı yok mu kontrol edin. Süresi devam ediyor mu, SSL sertifikanız güncel mi tüm kontrolleri sağladıktan sonra WordPress içerik yönetim kısmındaki eklentilerden “Really Simple SSL“ eklentisini kurun.

Really Simple SSL eklentisi, tamponlama tekniğini kullanarak karma içerik hatalarını düzeltmeye çalışır. Bu durum sitenizde olumsuz bir performans etkisi oluşturabilir. Tabiki bir önbelleğe alma eklentisi kullanıyorsanız, sadece ilk sayfa yüklemenizde etki oluşturur.

Tüm bu tarz işlemleri yapmadan önce mutlaka web sitenizi her zaman cpanel üzerinden yedeklemesini alın.

WP Karışık İçerik Hatalarını (.htaccess) Dosyası ile Düzeltme

Tüm yukarıdaki işlemleri denediğiniz halde sorun devam ediyorsa şimdi yapmanız gereken son işlem ise .htaccess dosyası içerisindeki satırı bulun ve aşağıdaki verdiği kodu uygulayın. HTTP’yi HTTPS’ye yeniden yönlendirmeyi ayarlamak için .htaccess dosyası son şansınızdır.

1
2
3
4
5
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>

Bir yorum bırakın