Site performansı ve arama motoru site sıralaması sonuçlarında birinci sayfalarda yer almak isteyen site sahipleri tarafından (SSS) sıkça sorulan soruların başında WordPress SEO için iyi mi? kötü mü? Bu sorunun cevabını verirken, wordpress temaların faydaları – zararları nedir? ve kullanmanız gereken en iyi SEO eklentileri hakkında önemli ipuçlarını da yazımın devamında önerilerimle birlikte paylaşacağım.
WordPress nedir?: GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir (CMS) hazır içerik yönetim sistemidir.
SEO Eklentisi nedir, bir wordpress sitenin site başlığı, meta açıklamaları en doğru şekilde arama motorlarına tanıtılmasını sağlayan hazır kodlanmış kaynak yazılımdır.
Sorunuzun cevabına wordpress için teredüt etmeden, evet SEO dostu diyebilirim. Fakat wordpress temanın sunduğu özellikler, arama motoru örümcekleri ve algoritmalarının aradığı tek kriter değildir.
WordPress, (SEO) açısından “JavaScript” açık kaynak kodlu temaları ve eklentileri ile arama motoru optimizasyonu sürecinde önemli rol oynamaktadır.
Şimdi, sizlerden sıkça gelen soruları önce sıralayalım sonra da “temel başlangıç rehberi” ile cevaplayalım.
- WordPress web sitesi için SEO yapmaya nasıl başlanır?,
- Adım adım WordPress SEO nasıl yapılır?,
- WordPress site için Google SEO nasıl yapılır?,
- En iyi Ücretsiz WordPress temaları hangileri?
- En iyi Ücretsiz SEO eklentileri hangileri?,
WordPress SEO: Temel Başlangıç Rehberi
SSL (HTTPS) sertifikanızı yükleyin
SSL, HTTPS ek güvenlik protokolüdür. Google E.A.T’nin yani Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness bir parçasıda SSL’dir
Peki,Google E.A.T açılımı nedir? Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness. EAT’ın Türkçe anlamı ise uzmanlık, otoriterlik ve güvenilirlik kelimeleridir. Güvenlik, Google algoritmalar için en önemli bir site sıralaması kriterdir. Arama motorları örümcekleri açısından site genelinde güvenlik ve güvenilirlik önemli etkendir.
Etki alanı yani domain adınızı wordpress yönetici panelinden ayarlar/genel içinde bulunan alan adı kısmındaki http://webco.com.tr – https://webco.com.tr şeklinde düzeltmeyi unutmayın .SEO’ya etkisi olan bir kriter değildir.
Performansı değerleri yüksek ve mobil uyumlu temayı seçin
Google, mayıs 2020 itibari ile yeni sayfa deneyimi sinyalleri, mobil uyumluluk , güvenli gezinme , HTTPS güvenliği ve müdahaleci geçiş kuralları dahil olmak üzere mevcut arama sinyallerini temel web hayati değerlerini birleştiriyor.
Bu, nedenle web siteniz için tema satın almadan ve kullanmaya başlamadan önce (GTMetrix ) Lighthouse ve Google (PageSpeed Insights) araçları ile mobil/masaüstü performans verilerini kontrol ederek kullanmanızı öneririm. WordPress SEO açısından önemli bir sıralama kriterdir.
Google search console ve analytics kit kurun yada doğrulayın.
WordPress SEO yaparken Google search console ve analytics bir web sitesinin olmazsa olmazları diyebilirim. Web sitenize heed bölümünden kodla yada direk olarak (Site Kit by Google) eklentisini kurarak da yapabilirsiniz.
En iyi SEO eklentisini ekleyin
WordPress siteniz için önerilen en iyi iki SEO eklentisinden birini kullanabilirsiniz. Benim tercihim All in One SEO Pack özellikle ücretsiz versiyon olarak biraz daha seo açısından kullanımsal olduğunu düşünüyorum. Yoast SEO ücretsiz fakat tam kullanıcı deneyimini PRO da sunmaktadır.
- All in One SEO Pack
- Yoast SEO
All in One SEO Pack veya Yoast SEO eklentisini yükledikten sonra ayarlarını doğru şekilde ve eksiksiz olarak yapmanızı öneririm. SEO eklenti ayarları kısmında örnek olarak All in One SEO Pack ayarlarını göstereceğim.
Robots.txt test aracı ile site görünürlüğünüzü test edin
Google search console yükledikten sonra Robots.txt test aracı ile sitenizin görünürlüğü test edin.Wordpress SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır.
Robots.txt, tüm arama motorlarının bir sitenin hangi sayfalarının indekslenip, hangi yazılarının indekslenmeyeceğini söyleyen dosya türüdür.
Kalıcı bağlantılar ayarını yapın
Kalıcı bağlantılar, SEO açısından önemli bir sinyal gönderme kriteri olduğunu söyleyebilirim. Arama motoru örümcekleri diğer adı ile algoritmalar site haritanızı tararken içeriğinizin kısaca konusunu da anlamış olur. Bu, size organik tıklanma alarak site trafiğinizi yükseltmeye faydalı olur.
Anahtar kelimeli site başlığınızı ve açıklamanızı oluşturun
Site başlığınızda ve açıklama kısmında mutlaka ana anahtar kelimelerinize yer vermeye özen gösterin. Site başlık ve açıklama kısmı SEO açısından önemli olup arama motoru algoritmalarına kaynak niteliğinde sinyal göndermenizde etkilidir.
Mobil uyumluluk testinizi yapın
Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını, Google arama motorlarında nasıl gözüktüğünü kontrol ve test edin.
WordPress sitenizin Google site sıralamasını iyileştirmek için SEO optimizasyonu nasıl yapılır? Benzersiz ve kaliteli içeriği nasıl oluşturacağınızı gelin birlikte inceleyelim.
-
Ürün ve hizmetlerinizi adım adım listeleyin:
Anahtar kelime fikirleri araştırmaya başlamadan önce ürün ve hizmetlerinizi listelemek, doğru arama sorgusu terimleri ile daha yüksek organik tıklanma alacağınız içerikler oluşturmanıza olanak sağlar.
-
Sesli aramalar için tekil ve uzun kuyruklu anahtar kelime fikirleri araştırın
Tekil anahtar kelimeler yüksek aranma hacmi ile beraber daha fazla rekabet etmeniz demektir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ise arama hacmi düşük fakat sire sıralaması açısından rekabet etme şansınız daha yüksektir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler sizi tekil arama terimlerinde birinci sayfada site sıralamasına almanız için önemli rol oynamaktadır.
-
Anahtar kelimeli site başlıkları ve URL’ler oluşturun
Site ve sayfa başlıklarında mümkün olduğunca anahtar kelimelere yer vermenizi tavsiye ederim. Bu şekilde url yapısı ve sayfa başlığı anahtar kelime içeren yazılarınız arama motoru algoritmaları tarafından daha hızlı taranabilecektir. Google site sıralaması kriterleri arasında önemli bir sinyal türüdür.
-
İçeriğinizi şemalandırın
İçeriğinizi liste, tablo ve soru cevap şeklinde başlıklarla şemalandırın. Bu, şekilde sayfanız arama motorları tarafından daha kolay taranabilir ve hem de kullanıcı tarafından okunabilirliği artar. Buda size öne çıkan snippet’ler de ve diğer arama motoru sıralama araçlarında sitenize öncelik avantajlarını beraberinde sunacaktır.
-
İçeriklerinizi uzun formda (en az 1000 – 3000 kelime) arasında yazın
Burada rakamlar değil, içeriğinizin ne derece uzun formda olduğu ve içeriğin kalitesinin önemini vurgulamaktır. Gereksiz ve alakasız 1000 kelimelik bir içerik oluşturmaktansa, 300-500 kelimelik belki 10 arama sorgusuna cevap verebilecek içeriğiniz arama motoru algoritmalarına göre daha önemli ve değerlidir.
-
İçeriklerinizi parçalara bölün
Arama motorları tarafından dümdüz yazılmış bir yazının taranması ve kullanıcı tarafından okunması zordur. Bu nedenle içeriğinizi oluştururken renklerle veya listeleme ile parçalara bölün.
-
Orantılı dahili bağlantılar oluşturun
Sayfa içi içeriklerinizin formuna göre dahili bağlantılara veya harici bağlantıları orantılı bir şekilde oluşturun. Gereğinden fazla oluşturulmuş dahili veya harici bağlantılar algoritmalar tarafından spam olarak algılanabilmektedir.
-
Arama motorlarına cevap verebilecek meta açıklamalar yazın
Yazı içeriğinizde olduğu gibi meta açıklama kısmında da google ve diğer arama motorları sorgu sayfasında sıkça sorulan sorulara cevap veren içerikler oluşturun. Bu size iyi bir site sıralaması ve beraberinde organik tıklanma almanızı sağlayacaktır.
-
Görsellerinizin boyutlarını ve kalitesini optimize edin
(resim, video veya gif) gibi görsellerinizin boyutlarını ve kalitesini arama motorları içi optimize edin. Büyük boyutlarda yada hatalı yüklenmiş görseller geç açılan sayfalar nedeniyle arama motoru algoritmaları tarafından sitenizi sayfa yükleme hızı düşük olduğundan site sıralamasında yer almanız yerine sizi cezalandırarak sıralamanızı düşürecektir.
-
Görsellerinizde anahtar kelimeler ile isimlendirin ve alt metin girin
Görsellerinizin alt metin kısmına google algoritmaları için doğru şekilde anahtar kelimeli içerikle arama motoru optimizasyonu yapabilirsiniz. Sayfa içerisinde taranamayan bir alanı resim ve alt metin ile öne çıkabilirsiniz.
2024 için En İyi (Ücretsiz) WordPress Temaları
- WP Neve
- WP Hestia
- WP ColorMag
- WP Sydney
- WP Shapely
- WP Zerif Lite
- WP Customizr
- WP Vantage
- WP Flash
- WP News Portal
- WP Spacious
- WP Striker
- WP Virtue
- WP iFeature
- WP Optimizer
- WP Edge
- WP Make
- WP MH Magazine Lite
- WP One Page Express
- WP Athena
- WP Moesia
- WP Corporate Plus
- WP ShopIsle
- WP The Minimal
- WP FlatOn
- WP OceanWP
- WP Storefront
- WP Zakra
- WP Freesia Empire
- WP Accelerate
- WP Portfolio Lite
- WP TheFour Lite
- WP Zigcy Lite
- WP EightyDays Lite
- WP Yosemite Lite
- WP Riba Lite
- WP Orfeo
- WP Ashe
- WP Kale
- WP Freddo
- WP Cenote
- WP Bizlight
- WP Airi
- WP Allegiant
- WP AccessPress Parallax
- WP Suffice
- WP Gist
- WP Kumle
- WP Audioman
- WP Yatri
- WP Astrid
- WP Punte
- WP Driving School Lite
- WP Activello
- WP Vertex
- WP EightStore Lite
- WP Olsen Light
- WP Bento
- WP Talon
- WP Radiate
- WP Fascinate
- WP Baskerville
- WP Tracks
- WP Mesmerize
- WP Ripple
- WP Interior Lite
En iyi Ücretsiz SEO Eklentileri
- Yoast SEO
- All in One SEO
- The SEO Framework
- SEO Optimized Image
- All in One WP Security Firewall
- SEO Squirrly
- CDN
- Cache